Asistenta juridica pentru suspect sau inculpat

Asistenta juridica pentru suspect sau inculpat poate fi pe toata perioada procesului penal si in toate fazele, de la inceputul urmaririi penale, pana la momentul incheierii procesului.

In unele cazuri, asistenta juridica este obligatorie pentru suspect sau pentru inculpat, respectiv de la inceputul urmaririi penale, unde faptuitorul este catalogat drep suspect, actiunea penala si catalogarea drept inculpat, in faza camerei preliminare, a judecatii, in caile de atac, pana la incetarea imprejurarilor ce impun ca asistenta juridica sa fie obligatorie.

Articolul 90 din Codul de Procedura Penala enumera cateva cazuri in care asistenta juridica este obligatorie. Astfel, in urmatoarele cazuri, asistenta juridica pentru inculpat sau suspect este obligatorie:

  • Inculpatul sau suspectul nu a implinit varsta de 18 ani. Daca inculpatul sau suspectul nu a devenit major pana in momentul desfasurarii procesului, acesta are nevoie de asistente juridica. Daca infractiunea s-a savarsit pe timpul in care era minor, judecata se aplica conform procedurii a caror infractori sunt minori. Asistenta juridica obligatorie este doar daca minorul nu isi poate face singur apararea pe perioada procesului penal.
  • Daca inculpatul sau suspectul se afla intr-un centru de detentie sau intr-un educativ.
  • Daca inculpatul sau suspectul este arestat sau retinut. In cazul privarii de libertate, partea suspecta sau inculpata are nevoie de asistenta juridica intr-un proces penal, avocatul avand rolul de a obtine eliberarea conditionata sau anularea condamnarii. Cu alte cuvinte, avocatul penal are rolul de a apara drepturile, libertatea si interesele omului.
  • Daca inculpatul sau suspectul a fost internat medical, ca o masura de siguranta. Datorita faptului ca aceasta masura se aplica in cazul persoanelor care sufera de anumite conditi psihice care pun in pericol societatea, se considera ca acestia nu isi pot formula o buna aparare, astfel au nevoie de asistenta juridica. Reprezentarea de catre un avocat penal in aceasta cauza este esentiala si obligatorie.
  • Daca organul judiciar considera ca inculpatul sau suspectul nu isi poate formula o aparare de unul singur. In aceasta categorie se incadreaza cazurile in care natura cazului face necesara o aparare din parte unei persoane calificate juridic. Spre exemplu, suspectul sau inculpatul este o persoana care nu cunoaste dispozitiile proceduale din Romania, persoana este surdo-muta sau are dizabilitati mentale, este invarsta sau cetatean strain.
  • Daca in cursul procedurii din camera preliminara si in cursul judecatii, legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa cu inchisoare care depaseste termenul de 5 ani.

Asistenta juridica obligatorie se incadreaza si pentru persoanele vatamate, pentru partile civile si pentru cele responsabile civilmente. In aceasta categorie se incadreaza doua cazuri, respectiv: atunci cand persoana vatamata este lipsita de capacitate de exercitiu sau capacitatea de exercitiu este restransa si atunci cand organul judiciar considera ca partea vatamata, partea civila sau cea responsabila nu isi poate face singura apararea din cauza anumitor motive.

In procesele penale, avocatul penalist este esential, daca nu faceti parte din categoria cazurilor unde acesta este obligatoriu, apelati la un avocat specializat!

You may also like...

Leave a Reply