Ai grija de sanatatea copilului tau!

Orice parinte este pus in situatia de a-si duce copilul la medic iar groaza care ii cuprinde atunci cand copilul este speriat sau nu se opreste din plans nu se poate exprima in cuvinte.

Cu toate ca exista cabinete pediatrice amenajate special pentru copii se pare ca cei mici au instaurata o frica fara cauza, sau din antecendente.

Prima intalnire din viata copilului cu medicul este probabil de mare importanta pentru ca de aici porneste frica de doctori si asistente. In viziunea copiilor doctorul face injectii iar uneori parintii se folosesc de aceasta sintagma, amenintand copilul ca in cazul in care nu este cuminte va primi o injectie.

Nimic mai gresit, pentru ca o data instaurata aceasta idee, copilul va asocia doctorul, clinica sau spitalul cu ceva dureros, inconfortabil si neplacut, care ii produce durere sau ii face rau.

O educatie medicala incepe timpuriu, din familie, cand mama trebuie sa explice copilului ca vizitele la doctor trebuie sa reprezinte un lucru de nelipsit si sunt facute pentru ca el sa poata fi sanatos, sa creasca si sa se dezvolte normal.

Mamele in general se ingrijoreaza, in special la primul copil uneori din motive banale si asociaza diverse afectiuni sau boli auzite sau citite cu ceea ce observa in comportamentul copilului sau in starea lui de sanatate.

Controalele de rutina sunt nedureroase si scutesc de mari probleme in acest sens.

Daca va intrebati cand ducem copilul la doctor, sau in ce conditii, deprinde de fiecare cat este de responsabil, sau de situatie.

Practic niciun control nu este obligatoriu, in cazul unui copil sanatos, insa unele sunt de dorit pentru observarea evolutiei de crestere.

Controlul ortopedic de exemplu este recomandat inca din primele saptamani de viata ale bebelusului. Depistarea timpurie a displaziei de sold in cazul in care exista usureaza foare mult tratamentul.

In cazul copiilor nascuti prematur este necesara o ecografie transfontanelara datorita faptului ca in cazul acestor copii exista riscul de hemoragie intracerebrala.

Ecografia abdominala este de asemenea recomandata pentru verificarea starii de sanatate a organelor interne si depistarea daca este cazul a unor malformatii congenitale minore sau formatiuni tumorale in stare incipienta.

In acest sens, ideal ar fi ca in primul an de viata fiecarui copil sa i se faca o ecografie abdominala care nu prezinta riscuri si nu este dureroasa.

Screening -ul de anemie este facut inainte de implinirea varstei de un an pentru evitarea unor probleme de anemie datorate deficientei de fier, care este cel mai des intalnita. Defiecienta de fier intalnita la copii poate avea urmari grave in cresterea si dezvoltarea fizica si psihica a copilului.

Astfel, inca de mici, copiilor le va fi intarzaiat mersul sau vorbitul iar in cazul prescolarilor si scolarilor performantele intelectuale ale acestora vor fi mai scazute.

Controlul stomatologic este de asemenea un lucru de care nu trebuie sa uite niciun parinte, chiar daca nu exista probleme mari, deorece vor obisnui copilul cu medicul stomatolog, sau pentru prevenirea unor malformatii care s-ar putea sa apara o data cu eruptia dintilor.

Controlul oftalmologic ar trebui inceput si el de la varste mici datorita faptului ca tot mai multi prescolari sufera de tulburari de vedere.

Aceste controale sunt uneori neplacute pentru cei mici, dar obisnuiti de mici neplacerile cauzate se vor atentua odata cu obisnuinta.

In general controalele de rutina pana la varsta de 5 ani ar trebui sa cuprinda:hemoleucograma, proteina C reactiva, glicemia, transaminazele hepatice, creatinina serica, sumarul de urina, feritina serica, sidermia, calciu ionic, ASLO, exudatul faringian si examenul coproparazitologic.

Inainte de intrarea in colectivitate unde iau contact cu alti copii este necesar sa ii fie facute micutului cateva analize mentionate mai sus, datorita faptului ca existenta unei afectiuni sau probleme ar putea afecta intreaga colectivitate de copii.

Majoritatea parintilor prefera sa duc micutul la doctor doar in caz de urgenta datorita grijii si fricii cauzate de discomfortul fizic si psihic al copilului.

De regula pediatrii sunt cei care stabilesc daca e nevoie de anumite investigatii iar la recomandarea acestora parintii trebuie sa ia in calcul importanata investigatiilor pentru cei mici.

Un parinte preocupat de starea de sanatate a copilului si de cresterea si dezvoltarea armoioasa a acestuia, pe langa regimul de viata sanatos va trebui sa aiba in vedere si vizitele la doctor.

Clinica pediatrie in Targu Mures ofera sevicii de calitate si are grija de micutul tau tratandu-l cu atentie si profesionalism.

You may also like...

Leave a Reply