Care sunt factorii care cauzeaza lombosciatica?

Atunci cand se discuta despre lombosciatica, este important sa se inteleaga cauza medicala care sta la baza acestei probleme de sanatate, deoarece tratamentul eficient se va concentra pe abordarea cauzei durerii, precum si pe ameliorarea simptomelor acute.

Iata in cele ce urmeaza care sunt cateva dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei lombosciaticii:

Disc disc herniar

Discul herniat are loc atunci cand materialul interior moale al discului scade sau se herniaza prin miezul fibros exterior si irita sau ciupeste radacina nervoasa contigua. Alti termeni folositi pentru a se referi la un disc herniat sunt discul alunecat, discul rupt, discul bulging, discul proeminent sau un nerv ciupit. Lombosciatica este cel mai frecvent simptom al unui disc herniat lombar.

Boala degenerativa a discului

In timp ce un anumit nivel al degenerarii discului este un proces natural care apare la imbatranire, pentru unii oameni unul sau mai multe discuri degenerate in spatele inferior pot, de asemenea sa irita o radacina nervoasa si sa provoace sciatica.

Afectiunea discului degenerativ este diagnosticata atunci cand un disc slabit are ca rezultat o micro-miscare excesiva la nivelul spinalului si proteinele inflamatorii din interiorul discului devin expuse si irita radacinile nervoase din zona. Sforile osoase, care se pot dezvolta cu degenerare coloanei vertebrale pot de asemenea impinge impotriva unui nerv, rezultand lombosciatica.

Stenoza spinala lombara

Aceasta conditie determina frecvent sciatica datorita ingustarii canalului spinal. Stenoza spinarii lombare este legata de imbatranirea naturala a coloanei vertebrale si este relativ frecventa la adultii cu varsta mai mare de 60 de ani.

Conditia rezulta in mod obisnuit dintr-o combinatie a unuia sau mai multora dintre urmatoarele: articulatii fatete marita, excesul de tesut moale si un disc herniat care preseaza pe radacinile nervoase, provocand dureri de sciatica.

Stenoza spinala lombara apare frecvent impreuna cu artrita spinala, iar artrita poate provoca sau poate contribui la simptomele lombosciatice.

Sindromul Piriformis

Nervul sciatic poate deveni iritat deoarece se desfasoara sub muschiul piriformis in fesa. Daca muschiul piriformis irita sau rastoarna o radacina nervoasa care cuprinde nervul sciatic, poate provoca durere de tip lombosciatica.

Aceasta nu este o adevarata radiculopatie lombara, care este definitia clinica a lombosciaticii. Cu toate acestea, deoarece durerea piciorului se poate simti la fel ca lombosciatica sau radiculopatia, uneori se numeste lombosciatica.

Disfunctia articulatiei sacroiliac

Iritarea articulatiei sacroiliace situata la partea inferioara a coloanei vertebrale, poate de asemenea sa irite nervul L5, care se afla pe partea superioara a articulatiei sacroiliace, cauzand durere de tip sciatica. Din nou, aceasta nu este o adevarata radiculopatie, insa durerea piciorului se poate simti la fel ca lombosciatica provocata de iritarea nervilor.

Mai multe cauze ale sciaticii si ale simptomelor de tip sciatica

In plus fata de cele mai frecvente cauze, o serie de alte afectiuni pot provoca lombosciatica, inclusiv:

Sarcina

Schimbarile pe care organismul le trece in timpul sarcinii, inclusiv cresterea in greutate, schimbarea centrului de greutate si modificarile hormonale pot provoca sciatica in timpul sarcinii.

Tumorile spinale

In cazuri rare, o tumoare vertebrala poate afecta o radacina nervoasa in spatele inferior si poate provoca simptome de lombosciatica. Sunt sanse mari  ca tumorile sa provina din coloana vertebrala, dar mai frecvent se dezvolta tumori spinale, pe masura ce cancerul dintr-o alta parte a corpului metastaza si se extinde la nivelul coloanei vertebrale.

Fractura

In cazul in care apare o fractura la nivelul unei vertebre lombare, este posibil ca simptomele sa includa lombosciatica. Cele mai multe fracturi apar din cauza unei traume grave (cum ar fi un accident de masina sau o cadere) sau pentru ca osul a devenit slab din cauza osteoporozei sau a altei afectiuni sau medicamente care stau la baza acesteia.

Spondilita anchilozanta

Aceasta afectiune este caracterizata de inflamatia cronica in interiorul si in jurul coloanei vertebrale. In cele mai multe cazuri simptomele apar mai intai in articulatiile sacroiliace, provocand sacroliita, iar simptomele pot include lombosciatica.

You may also like...

Leave a Reply