Aronia, intre afacere si pasiune
Fructele de aronia au devenit astazi acel must-have pe care trebuie sa le consumi pentru o viata sanatoasa. Cel putin asta arata medicii si nutritionisti, care au descoperit cantitati de antioxidanti record in aceste fructe mici, de culoare violacee. Aparute recent pe piata romaneasca, fructele de aronia isi au originea pe continentul nord-american.
Desi au ajuns insa de putin timp si pe mesele romanilor, acestea au devenit rapid vedeta bucatariilor si, mai ales, a dietelor si meniurilor pentru cei care vor sa duca o viata sanatoasa. Care sunt insa pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a putea gusta din plin de beneficiile culturii de aronia? Vom vedea in randurile ce urmeaza.
Cum sa scoti profit de pe o plantatie de aronia
Mai inainte de toate, trebuie spus ca fructele de Aronia s-au aclimatizat foarte bine in Romania, desi ele sunt originare de peste Ocean. Climatul temperat din tara noastra, dar mai ales din partea de Vest, este propice cresterii acestor fructe bogate in vitamina C si antioxidanti. Acesta este si motivul pentru care in zona au inceput rapid sa se dezvolte ferme cu arbusti si fructe de aronia, unele dintre ele destul de profitabile.
Pentru a transforma insa pasiunea pentru aceste fructe in afacere, trebuie sa urmezi insa cativa pasi foarte simpli. Mai intai, trebuie sa te asiguri ca terenul pe care plantezi arbustii este cat de cat drept, fara denivelari, cu o inclinatie care sa nu fie mai mare de 15 rade. Mai apoi, trebuie sa cureti pamantul de resturile culturilor anterioare sau de alte plante care ar putea consuma din nutrientii si lumina necesara cresterii arbustului de aronia.
Nu am precizat faptul ca fructele de aronia sunt mari iubitoare de lumina si de caldura, mai ales in perioada coacerii, aceasta insemnand in lunile august-septembrie. Acesta este si motivul pentru care arbustii se planteaza si se ingrijesc in mod special toamna tarziu sau la inceputul primaverii.
Un alt amanunt de care trebuie sa tinem cont este solul. Arbustul de aronia este adaptabil, insa cel mai bine ii prieste solul usor uscat, spre deosebire de cel foarte umed. Prin urmare, daca stim ca locuim intr-o zona cu ploi dese si umiditate ridicata, trebuie sa stim ca acest lucru nu va favoriza prea mult cultura de aronia.
In ceea ce priveste recoltarea fructelor, aceasta se face la sfarsitul verii si inceputul toamnei, tocmai pentru ca acestea sa acumuleze o cantitate suficienta de zahar. Acest lucru le face potrivite pentru consum in stare proaspata sau sub forma de suc natural.