Tot ce trebuie sa stiti inainte de a alege incalzirea in pardoseala

Incalzirea prin pardoseala poate fi fie un sistem care pompeaza apa calda prin conducte sub podea (un sistem “umed”), fie prin bobine electrice amplasate sub podea (sistem “uscat”). Profitand de principiul de baza ca caldura creste, caldura de sub podea este radiata in camera.

Incalzirea prin pardoseala este cea mai veche forma de incalzire centrala – romani au folosit o forma de incalzire prin pardoseala numita hipocaust, care a incalzit cladirile si baile. Forma de incalzire in pardoseala de astazi este obisnuita atat in Romania cat si in tarile din Europa de Nord sau in Marea Britanie.

Ei bine, inainte de a opta pentru automatizari Salus, cu siguranta veti avea nevoie de cateva informatii, asa ca in continuare veti descoperi cateva intrebari frecvente si raspunsuri ale acestora, pe care le au oamenii care intentioneaza sa opteze pentru incalzirea in pardoseala.

Se pot economisi bani prin incalzirea in pardoseala?

Cu siguranta inainte de a opta pentru automatizari Salus, va veti intreba daca din punct de vedere este rentabil sa optati pentru incalzirea in pardoseala. Ei bine, acest lucru depinde de cat de bine este izolata cladirea, de eficienta cazanului si de tipul de incalzire pe care sistemul dvs. il va utiliza.

Cat costa?

Un sistem de incalzire prin pardoseala umeda va costa aproximativ o treime mai mult decat un sistem de radiatoare, in medie. Aceasta include faptul ca mai multa izolatie este probabil sa fie adaugata sub conducte. Daca sistemul este instalat in momentul constructiei sau al renovarii, costurile de instalare vor fi reduse la minimum.

In general, incalzirea prin pardoseala electrica sau “uscata” costa mai putin pentru instalare, dar este mai scumpa pentru a functiona. Incalzitoarele duble de depozitare in pardoseala implica doua seturi de tevi si sapa foarte groasa, astfel incat acestea sa obtina cea mai mare parte a energiei lor de rulare din tarifele de noapte mai ieftine. Aceasta nu este o forma eficienta de incalzire.

Este incalzirea prin pardoseala potrivita pentru cladirea mea?

Un sistem de incalzire prin pardoseala umeda este cel mai potrivit pentru cladirile bine izolate. Sistemele sub pardoseala functioneaza la o temperatura mai scazuta decat cele mai multe sisteme de radiatoare (35-45 grade C). Acest lucru face ca incalzirea in pardoseala sa fie ideala pentru incalzirea pompelor de caldura.

Ca forma de incalzire la temperatura joasa, incalzirea prin pardoseala este cea mai eficienta atunci cand este mentinuta continuu. Este mai lent raspunsul decat al caloriferelor traditionale, deci nu este potrivit pentru incalzire intermitenta.

Unele case au incalzire prin pardoseala intr-o camera principala la parter si incalzitoare intermitente mai mici in alte incaperi. Cladirile comerciale in schimb ar putea avea mult mai mult de castigat decat casele, din cauza faptului ca au un volum mai mare de ocupare continua.

Este incalzirea in pardoseala potrivita pentru o modernizare?

Este posibila modernizarea incalzirii in pardoseala. Probabil va trebui sa ridicati podeaua (si sa reglati usile in consecinta). Podelele din beton sunt, in general, mai greu de modernizat, iar pardoselile din lemn suspendate tind sa fie mai usor de reconditionat. Sistemele electrice sunt, de obicei, mai subtiri si mai usor de instalat intr-o modernizare in care nu exista spatiu pentru a ridica podeaua.

Imi trebuie un cazan nou?

Pentru un sistem alimentat cu gaz, este mai bine sa aveti un cazan de condensare, care este cel mai eficient pentru incalzirea la temperatura joasa, cum ar fi incalzirea prin pardoseala. Majoritatea cazanelor noi sunt condensate. Incalzirea prin pardoseala poate fi de asemenea conectata la un depozit termic si functioneaza bine cu pompele de caldura.

Ce tip de pardoseli pot instala cu incalzire prin pardoseala?

Incalzirea prin pardoseala este instalata frecvent cu pardoseli din piatra, ceramica sau teracota, dar poate fi instalata si cu lemn, linoleu sau covor.

Trebuie sa instalez sistemul cu sapa?

Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt instalate in mod obisnuit cu un strat de sapa pe partea superioara pentru a crea o suprafata plana pe care se afla podeaua. Podelele suspendate pot avea incalzire prin pardoseala adaugata fara sapa.

You may also like...

Leave a Reply