Despre costumul traditional romanesc

Costumul tipic romanesc este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante elemente culturale si istorice pe care le poate avea un popor. Este marturia identitatii nationale, a diferentelor culturale intr-o anumita zona geografica in care s-a format o civilizatie diferita, care a evoluat in conformitate cu propria ei lege, adaptata stilului sau specific.

Un studiu al costumului popular romanesc, in functie de regiune, poate determina cu acuratete evolutia poporului roman. Costumul traditional romanesc a evoluat in acelasi timp cu poporul roman, l-au insotit in cele mai importante momente ale vietii sale, atat in ​​momente fericite, cat si nenorociri care au cazut asupra familiei si a comunitatii.

Pe de alta parte, costumul popular era acolo intr-un moment in care romanii si-au cerut drepturile, cand au luptat pentru o viata mai buna, cand au castigat bataliile sau cand au fost reprimati. Acum puteti cumpara rochii de dama cu motive traditionale.

Toate aceste evenimente nu au trecut fara influentarea artei populare romanesti, impreuna cu o puternica credinta in Dumnezeu, pe care o avea taranul roman. Costumul popular este o reflectare a caracteristicilor definitorii ale modului traditional de viata, traditional romanesc cu setea sa de a descoperi frumusetea, pentru a crea, pentru a cultiva dragostea ei si virtutile primare, curaj, aspiratie libertatea si impulsul creatiei.

In contextul evolutiei instrumentelor populare, dar si a materialelor, costumul popular romanesc si-a mentinut aspectul estetic, pentru a obtine frumusetea pieselor de baza. Elementul principal al costumului popular este camasa, purtata de barbati si femei.

In partea de jos, barbatii poarta pantaloni purtati ca “itari”, femeile purtand fuste sau “fota”, in toate regiunile Romaniei. Exista diferente la nivelul modelului. Pentru sezonul rece, pe langa aceste elemente, taranii purtau “sarica” ​​sau “peptarul” din piele de animal, dar si caciula specific stramosilor nostri dacici.

In evolutia costumelor populare romanesti s-au manifestat trei etape. Intr-o prima faza, costumul popular romanesc a fost definit in raport cu costumele populare ale statelor vecine, distins prin modele si colorat in functie de regiune. Dupa aceasta etapa, a intervenit influenta mediului urban, prin materiale noi, industriale, au inlocuit textilele de origine, protejand in acelasi timp traditia costumului traditional folcloric.

Cate putin, imbracamintea traditionala a fost inlocuita cu “hainele orasului”, devenind un element care se foloseste doar de sarbatori. Rochia tipica a pierdut terenul in fata hainei de oras, in special sub influenta taranilor bogati, care au fost atrasi de atractivitatea zonelor urbane.

Ultima etapa este in prezent, atunci cand costumul popular se poarta putin, in special persoanele in varsta carora le pasa de traditie, dar incepe sa fie atractiv pentru omul modern, cele mai populare sunt motivele adoptate in diferite creatii ale designerilor contemporani.

O semnificatie importanta a rochiei a fost evidentierea rangului social. Pentru broderie, modele, culori, cusaturi, rangul social al utilizatorului s-a ridicat. Pe de alta parte, costumul tipic poate transmite emotii si sentimente. Un costum negru este un semn de doliu, care exprima durerea rudelor care sunt in doliu.

Costumul popular este un element al identitatii nationale. Toate orasele au, in modelul tipic de costume, culorile drapelului national.

 

You may also like...

Leave a Reply