Centrala ta pe peleti are un randament scazut? Afla de ce

Multi detinatori de centrale s-au lovit cel putin o data de problema scaderii randamentului centralei. Efectul scaderii se simte foarte rapid, mai ales in zilele foarte friguroase. Oricat de mult ar functiona centrala, parca pur si simplu nu mai reuseste sa incalzeasca la fel de bine intreaga casa precum reusea inainte.

Exista o multime de lucruri care ar putea scadea randamentul unei centrale. Impreuna cu specialistii de la centrale-pellet.ro am decis sa realizam acest articol in care vom vorbi despre posibilele cauze care ar putea duce la scaderea randamentului centralei pe peleti.

Centrala nu a fost curatata de cenusa

O centrala pe peleti necesita o curatare frecventa de cenusa. Aceasta se realizeaza de 2-3 ori pe saptamana, in functie si de cat de mult a fost utilizata centrala.

Mai exact, in momentul in care cenusa a ajuns la nivelul arzatorului, aceasta ar trebui indepartata. In momentul curatarii trebuie sa oprim centrala si sa asteptam racirea cazanului. Apoi, se indeparteaza cupa de ardere, se curata cu ajutorul unei perii din sarma si o punem inapoi la loc. Se mai recomanda si curatarea camerei de ardere si a interiorului arzatorului, iar acest lucru poate fi facut foarte simplu cu ajutorul unui aspirator de cenusa.

Dupa ce am terminat de curatat cazanul de cenusa, trebuie sa ne asiguram ca inchidem cat mai bine usa acestuia.

Ce mai trebuie sa ai in vedere atunci cand cureti centrala de cenusa!

Chiar daca este un procedeu simplu, trebuie acordata foarte multa atentie acestui procedeu. Suprafetele incinse nu trebuie atinse iar cenusa se pune doar intr-un recipient ignifug, cu un instrument de acelasi tip. In tot acest timp trebuie sa porti manusi. In cazul in care cenusa din recipientul de sub schimbatorul de caldura este umeda, ar trebui sa contactezi instalatorul.

Cosul de evacuare ar trebui de asemenea curatat

Intretinerea nu trebuie realizata doar in cazul cazanului si a elementelor acestuia ci si a cosului de fum. Acesta trebuie curatat cel putin din doua motive foarte importante: siguranta si randament. Un cos necuratat corespunzator ar putea cauza un incediu dar totodata si scaderea randamentului centralei.

Atunci cand cosul nu a fost curatat de foarte mult timp, depunerile acumulate impiedica obtinerea unui tiraj necesar pentru o functionare corecta. Iar un tiraj scazut duce desigur la scaderea eficientei centralei.

Cosul il poti curata singur cu ustensilele necesare si cu putina rabdare, sau poti solicita serviciile unui specialist.

Cat despre cosul de fum, acesta ar trebui sa aiba un diametru mai mare de 130 mm, iar inaltimea trebuie sa fie de minim 4 metri. Curatarea cosului trebuie realizata cel putin o data pe an!

Foloseste doar peleti recomandati de catre producator

Calitatea peletilor poate fi un alt motiv pentru care randamentul centralei a scazut considerabil. Folosirea unor peleti de proasta calitate, cu un grad mare de umiditate, nu numai ca duce la scaderea randamentului centralei, ci totodata poate provoca si alte probleme tehnice ale centralei.

De aceea, daca doresti o performanta superioara a centralei precum si o durata de viata indelungata, ar trebui sa folosesti doar peleti de calitate superioara.

Centrale-Pellet.Ro recomanda pentru centralele comercializate de ei utilizarea peletilor care sa respecte standardele ISO 172225-2 si totodata sa aiba clasa de calitate A1. Asa cum spuneam, utilizarea unui tip diferit de peleti poate avea urmari nedorite.

In ceea ce priveste dimensiunea peletilor, acestia ar trebui sa aiba diametrul de 6 mm iar lungimea lor sa nu fie mai mare de 40 mm. Daca folosesti peleti mai lungi de 40 de mm, acestia s-ar putea bloca.

You may also like...

Leave a Reply