Cum poti afla valoarea casei tale?

Nu poti sa vinzi o locuinta fara sa ii stabilesti un pret. Asa cum nici socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Desi aparent banala, aceasta sarcina iti poate ridica batai de cap, mai ales atunci cand economia nu urmareste o linie constanta si are diverse oscilatii. Este important sa percepi in mod corect realitatea pentru a putea afla valoarea proprietatii pe care o detii. Implicit, asa vei gasi si potentiali cumparatori, intr-un timp cat mai scurt posibil.

Este bine sa stii de la bun inceput ca valoarea unei proprietati este determinata de un cumul de factori. Acest aspect implica un proces de evaluare destul de complex subordonat pietii, pentru ca ea este cea care stabileste regulile jocului. Chiar daca calculul este cat se poate de precis, rezultatul iti poate parea subiectiv la final. In cazul in care urmeaza sa iti pui la vanzare locuinta, iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa obtii un pret corect.

Analizeaza ofertele asemanatoare

Atunci cand iti scoti pe piata locuinta trebuie sa te gandesti la un pret de vanzare, indiferent daca ai luat sau nu in calcul varianta agentului imobiliar. Este mai simplu sa lucrezi cu un expert, intrucat te bucuri de experienta si de cunostintele acestuia din domeniul in care activeaza. Chiar si asa, consultantul imobiliar te va intreba legat de pretul de vanzare al imobilului. Este bine sa ai raspunsurile pregatite, motiv pentru care in prealabil trebuie sa analizezi ofertele similare. Asta inseamna sa ai in vedere locuinte asemanatoare cu a ta, situate in aceeasi zona. Fii atent la insusirile comune cum ar fi anul de constructie, numarul de camere, suprafata proprietatii, eventualele renovari sau imbunatatiri.

Este suficient sa alegi 5 locuinte similare si sa aduni preturile de vanzare pentru ca rezultatul sa il imparti la cifra 5. Calculul acesta simplu iti va indica pretul mediu pentru genul de imobil pe care il detii.

Nu uita ca nu orice proprietate scoasa la vanzare este si vanduta. O greseala frecventa pe care o fac cei fara experienta este aceea de a supra-evalua pretul imobilului. De regula cumparatorii experimentati nu dau atentie unei proprietati cu un pret care depaseste mult nivelul pietei. Chiar daca proprietarul se dezmeticeste dupa, reducerile succesive ale pretului denota instabilitate, deci nevoia urgenta a vanzatorului de a obtine banii. Este important ca vanzator sa te pui in situatia cumparatorului. Asta inseamna sa fii in pozitia care iti permite sa estimezi un pret echitabil de vanzare. Pune intrebari cunoscutilor, vecinilor care s-au aflat in aceeasi situatie cu proprietati similare.

Cum procedezi in situatia in care ai experienta 0 si esti nesigur pe tine?

Este necesar sa mentionez ca interventia unui evaluator ANEVAR simplifica cu mult problema. Expertul iti va estima corect valoarea locuintei, drept pentru care pretul de vanzare pe care il vei pretinde va fi pe deplin justificat si fundamentat. Este mai indicat sa apelezi la un specialist, in cazul in care nu ai mai avut de incheiat astfel de tranzactii. Chiar agentiile imobiliare sfatuiesc proprietarii sa solicite opinia unui evaluator expert, inainte de a decide pretul de vanzare.

Pentru a intelege acest lucru, este bine sa fii pus la curent cu ceea ce implica munca unui evaluator. Reperele principale pe care le ia in calcul acesta vizeaza pozitionarea, accesibilitatea si lichiditatea zonei. Nu sunt excluse nici suprafata, structura, anul constructiei si randamentul proprietatii.

Mai sunt si alte aspecte care pot dicta pretul unui imobil printre care si infrastructura, vecinatatile si facilitatile din zona respectiva. Nici materialele de constructie si finisajul nu sunt elemente de ignorat, asa cum si eventualele dezastre naturale la care a fost supusa casa – toate acestea influenteaza pretul de vanzare.

La fel de importanta este si situatia juridica. Astfel, evaluatorului ii vor fi inmanate actele de proprietate, documentatia cadastrala, cartea tehnica si certificatul energetic.

Desigur, un impact destul de mare il are aspectul locuintei. Intra in acesta ecuatie diversele investitii cum ar fi izolarea sau refacerea finisajelor.

In orice caz, daca esti interesat sa iti pui locuinta la vanzare, Evaluari24.ro iti sta la dispozitie cu mai multe informatii. Nu uita ca este vorba despre o suma mare de bani in schimbul casei tale, motiv pentru care nu iti permiti sa pierzi nici macar un leu. Un expert este cel mai in masura sa puna in balanta toate elementele mentionate pentru ca rezultatul final sa fie unul corect, atat pentru tine, cat si pentru cumparator.

You may also like...

Leave a Reply