Lumea se invarte cu ajutorul rulmentilor
Ii intalnim aproape peste tot, in toate domeniile, dar nu stim intotdeauna de unde provin si cine a inventat această piesa cu adevarat miraculoasa. Este vorba despre rulmenti care, dupa inventarea rotii, putem spune ca reprezinta una dintre marile descoperiri in ceea ce priveste locomotia. Practic, rulmentii sunt folositi astazi intr-o multime de industrii conexe, cea mai importanta fiind cea constructoare de masini.
Astfel, intalnim rulmenti la rotile si jantele autoturismelor, dar si in diverse angrenaje care necesita rotatie si reducerea frecarilor. Dincolo de aceasta avem rulmenti si la macarale sau la autocamioane, precum si la motostivuitoare sau trenuri de rulare.
Nu in ultimul rand, intalnim rulmenti in industria jucariilor si a bicicletelor pentru copii, dar si in sistemul sanitar, la rotile paturilor de spital, ale carucioarelor pentru persoane cu handicap sau chiar la dulapuri si carucioare de depozitat obiecte sanitare sau alimente. Putem spune, asadar, ca oriunde intalnim o roata in miscare, avem ocaza sa dam peste rulmenti, cata vreme acestia au rol de a facilita rotatia.
Cine a inventat rulmentii?
Cat priveste istoria cunoscutilor rulmenti, aceasta se pierde in mileniile trecute, banuindu-se ca pana si vechii egipteni foloseau un soi de rulmenti in constructia piramidelor, acestia punand diverse placi de lemn peste bustenii folositi la constructia giganticelor piramide.
Mai apoi, marele inventator Leonardo da Vinci se poate considera un precursor al inventarii rulmentului, acesta folosind un sistem de bile in constructia masinariilor sale zburatoare. Primii care au brevetat cu adevarat rulmentii insa au fost englezii, in a doua jumatate a secolului 18, fiind folositi pentru prima oara in constructia bicicletelor. De aici, utilizarea lor a urmat la scara larga, ajungand ca astazi sa fie intalniti in aproape orice domeniu de activitate.
La ce se folosesc rulmentii
Asa cum am enuntat si mai devreme, rulmentii sunt folositi in special pentru a usura miscarea de rotatie care, altminteri ar fi ingreunata datorita fortelor de frecare. Or, constructia rulmentilor tocmai asta urmareste – reducerea frecarii, printr-un sistem de bile care culiseaza intr-o camasa speciala, toate ajutate de lubrifianti speciali. Din punct de vedere tehnic, acestia sunt denumiti organe de masini si au parte de o constructie moderna, bazata pe cele mai exacte utilaje.
Astfel, cu totii ne aducem aminte de fabrica de rulmenti de la Barlad, spre exemplu, un brand care a condus la dezvoltarea acestui oras, prin vanzarea micilor organe metalice in intreaga lume. Astazi insa, avem numerosi producatori la nivel mondial, care se bat pe o piata in continua cerere.
Tipuri de rulmenti
In ceea ce priveste tipurile de rulmenti intalnite, cei mai cunoscuti sunt rulmentii de masini, pentru autocamioane sau autoturisme, alaturi de rulmentii pentru biciclete si rulmentii industriali. Diferenta dintre ei consta in tipul de material folosit, de marime si, mai ales, de sarcina pe care o suporta.