Întreținerea costumului de neopren. Ghid pentru începători

Costumul de neopren este unul dintre cele mai importante elemente ale echipamentului de kiteboarding. De aceea, trebuie să ai mare grijă de el, astfel încât să te asiguri că va avea o viață cât mai lungă și te va proteja la fel de bine și la următoarele ieșiri pe apă.

Scopul costumului este să protejeze și să ofere un confort termic cât mai bun, indiferent de temperatura apei, mai ales pentru că un astfel de sport nu este practicat doar vara –  ba dimpotrivă – în foarte multe locuri sezonul este deschis până în noiembrie.

Pentru ape reci există – slavă Domnului! – costume mai groase, concepute special pentru a rezista la temperaturi scăzute.

Dar pentru că, dacă vrei ceva de calitate, și prețul este pe măsură, un astfel de costum nu reprezintă o investiție pe care să o faci prea des.

Astfel, e foarte important să ai mare grijă de echipamentul tău!

Iar dacă ești începător în sporturile extreme de apă și te lovești pentru prima dată de spălarea costumului de neopren, iată câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor pentru o întreținere corespunzătoare a acestuia:

 • după absolut fiecare utilizare, costumul trebuie spălat bine în apă dulce;
 • sigiliile de cauciuc de la mâneci și gât pot fi distruse de anumite ingrediente, astfel că sunt recomandate produsele care nu conțin substanțe chimice precum parfumul;
 • în timpul spălării, dacă costumul nu este zipless, trage fermoarul înainte și înapoi de câteva ori, pentru a elimina toate particulele de nisip;
 • clătirea ideală a neoprenului ar trebui să dureze cel puțin 15 minute, sub jet de apă cu intensitate medie;
 • dacă ai un costum uscat, iar după utilizare observi că interiorul este umed (cu siguranță e spart undeva și ia apă), este necesară și spălarea interiorului;
 • sigiliile de cauciuc de la mâneci și gât se spală mult mai rar, eventual chiar o singură dată pe sezon și de preferință înainte de a depozita costumul. Spălarea se face cu apă și puțin săpun neparfumat;
 • după ce costumul se usucă, nu te grăbi să-l depozitezi. Este foarte important să acorzi o atenție deosebită fermoarului înainte de rularea costumului, iar aceasta constă în următorii pași:
 • închide fermoarul complet;
 • folosește parafină pură pentru a lubrifia dinții exteriori (pe cei interiori nu);
 • daca mai observi impurități sau nisip pe fermoar, curăță-l cu o periuță de dinți și apă; în niciun caz nu depozita costumul de neopren cu fermoarul închis și murdar;
 • după toate aceste pregătiri, mai ai un singur lucru de făcut înainte de a rula costumul: lubrifiază sigiliile de cauciuc de la mâneci și gât cu pudră de talc neparfumată.

Important de știut despre uscarea și depozitarea costumului de neopren

Poți folosi un umeraș pentru uscarea costumului de neopren, însă nu-l lăsa prea mult timp agățat, deoarece materialul se va întinde și nu se va mai mula perfect pe corp.

După ce te asiguri că este complet uscat – atenție! poate mucegăi dacă îl împachetezi umed! – se depozitează pliat, într-un sac de plastic etanș căruia este recomandat să-i găsești un loc uscat și răcoros, departe de orice sursă de căldură (motoare electrice, arzătoare etc.).

You may also like...

Leave a Reply