Spuma izolatoare sau fibra din sticla pentru izolarea la interior?

Exista numeroase teorii in tehnologia constructiilor, potrivit carora izolatia interioara nu este atat de eficienta, in cazul in care nu am folosit niste materiale adecvate si pentru izolarea exterioara. Mai mult, exista tendinta de a folosi aceleasi materiale si la interior si la exterior, ceea ce este total neadecvat. In orice caz, pe forumurile de specialitate, parerile sunt impartite pe aceasta tema. Astfel, unii meseriasi de ocazie sau proprietari care vor sa-si renoveze singuri casele se intreaba daca pot flosi spuma izolatoare rigida pentru peretii exteriori, gandindu-se ca in acest mod ar putea renunta la izolarea cu vata din fibra la interiorul casei.

Aici, trebuie spus ca exista mai multe tipuri de placi din spuma poliuretanica rigida. Ca punct de referinta, mentionam ca o placa din spuma groasa de 2 inch are coeficient de izolare termica R12, in vreme ce unul de un inch va avea acest coeficient redus la jumatate. Prin urmare, in astfel de cazuri, putem spune ca grosimea placii este direct proportionala cu coeficientul de izolare termica.

Pentru izolarea peretilor interiori ai unei camere, sunt folosite doua metode principale. Prima dintre ele vizeaza taierea panourilor pentru a se potrivi in interiorul grinzilor, dupa care folosim spuma poliuretanica pe marginile fiecarei placi, astfel incat sa asiguram etanseizarea acesteia in fata aerului, la lipirea de perete. Astfel, la un perete cu o suprafata relativ mica in exterior, pute folosi placi rigide din spuma cu grosimea de 3 inch sau chiar de 2. Pentru un dormitor mic, aceste materiale, la pachet cu o spuma de etansare aplicata corect, ar trebui sa fie suficiente.

O alta metoda folosita la izolatii este lipirea panourilor direct pe perete, prinse eventual doar cu dibluri specale, dupa care se adauga o folie izolatoare si panourile din gips carton. Aceasta a doua metoda este preferata de mesteri si de proprietari deopotriva, intrucat ea reduce puntile termice ce pot aparea intre placi, oferind de asemenea o etanseizare continua pe suprafata intregului perete. Pe de alta parte, in cazul in care se opteaza pentru placarea cu ghips carton peste placile de spuma, va trebui acordata o atentie sporita prinderii acestora, cata vreme spuma poliuretanica nu este considerata un material structural, capabil sa sustina greutati mari, precum cea a placilor de rigips. Aceasta metoda de izolare are insa si un dezavantaj, avand in vedere ca vorbim despre o grosime suplimentara de material izolator aplicat pe perete, ceea ce va poate reduce cu pana la cativa centimetri spatiul de locuit. Totul depinde insa si de grosimea placilor alese, de suprafata pe care o avem de izolat pentru peretii exteriori si de grosimea stratului de spuma poliuretanica de etanseizare aplicat. Acesta este insa un disconfort minim, daca ne gandim totusi la avantajele conferite de o buna izolare termica a incaperii.

You may also like...

Leave a Reply