Vinul fortificat, cea mai noua inventie din cocktail-uri

bauturi-alcoolice

Pentru multi, numele de Sherry evoca amintirea unei substante dulci, cremoase, dintr-o sticla lipicioasa depozitata in spatele dulapului bunicii si din care mai lua cate o gura atunci cand nimeni nu se uita. In ciuda reputatiei sale de slaba calitate, vinul alcoolizat este una dintre categoriile cele mai neintelese si subapreciate din lumea vinurilor si a bauturilor spirtoase.

Dar asta e pe cale sa se schimbe. Dupa cum se aude, in acest an, pentru industria bauturilor alcoolice, vinul fortificat este urmatorul lucru maret. Cu soiuri care acopera spectrul de la subtire si uscat pana la vascos si dulce, bautura alcoolica nu este noua, fiind fabricata in Spania timp de secole si devenind parte integranta a culturii din aceasta tara cu mult inainte ca britanicii sa o aduca acasa ca prada de razboi in secolul saisprezece. Vinul fortificat s-a bucurat de timpuriu de o popularitate imensa, sherry fiind de fapt un amestec de vin, zahar si citrice servit peste gheata pisata, atat de la moda in America secolului al nouasprezecelea.

Dupa prohibitie, Sherry a fost incorporat treptat ca aperitiv dulce sinonim cu branduri care nu erau decat o bastardizare a formei traditionale. Astfel, odata cu cresterea popularitatii vinului sec in a doua jumatate a secolului douazeci, sherry a cazut din gratii, patandu-si reputatia falsa de a avea intotdeauna un gust aparent dulce. Este o mare lectie in modul in care moda ne esueaza atat de des, recunosc producatorii.

Astazi, Sherry-ul uscat castiga din nou in popularitate. O parte din aceasta se datoreaza evolutiei gustului spre arome acide, cimbru si amare. Un alt aspect este faptul ca bucatari si somelieri din toata lumea au realizat buna imperechere a bauturii alcoolice mentionate cu diverse alimente, de la stridii la creveti sau sunca. Sherry-ul de gatit este o bautura de slaba calitate, cu adaos de sare. Nu exista niciun motiv pentru a cumpara sherry de gatit decat caeste ieftin si va va oferi un control mai bun asupra continutului de sodiu al alimentelor. Puteti cumpara Sherry de gatit de la cele mai multe magazine alimentare. Nu este considerat un produs de alcool, astfel incat poate fi achizitionat si daca esti minor. Vinul fortificat real poate fi achizitionat doar de catre un adult.

Dar, renasterea vinului fortificat poate fi atribuita in mare masura barmanilor care au redescoperit rolul important in multe retete de cocktail clasic. Recuperarea de Sherry in cadrul unor cocktail-uri clasice ca si ingredient de baza, poate mai important, ca unul modern cu adevarat a actionat ca poarta de acces pentru sherry inapoi spre constiinta consumatorului.

You may also like...

Leave a Reply