Alegerea numelui, primul pas in inregistrarea unui domeniu
Inregistrarea unui domeniu este un pas obligatoriu pentru a-ti crea o identitate virtuala care sa te reprezinte in mediul online, deoarece este primul lucru cu care grupul tau tinta intra in contact. Asadar, pentru a avea efectul scontat printre potentialii tai clienti sau followeri de la primul click, este recomandat ca, la alegerea numelui domeniului tau, sa urmaresti cateva etape in urma carora sa obtii cea mai inspirata denumire.
Astfel, in primul rand trebuie sa ai in vedere un nume scurt si usor de memorat. Nu vrei ceva complicat sau care se poate scrie gresit, deoarece asta iti va scadea sansele de a fi gasit usor, sau, si mai rau, cei care te cauta ar putea fi directionati pe alte site-uri cu denumiri asemanatoare. Apoi, este bine ca titlul paginii tale sa reprezinte ceea ce faci, care este profilul activitatii tale, ba chiar sa includa cuvinte cheie care sunt adesea introduce in motoarele de cautare. Astfel, vei fi mai usor indexabil si, automat, ridicat in rezultatele cautarilor. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca, ulterior inregistrarii, vei avea nevoie si de gazduirea domeniului, pentru ca site-ul tau sa fie functional. In denumirea domeniului este bine sa nu fie incluse simboluri, cel mult cratima care sa separe cuvintele, in cazul in care incluzi mai multe in nume.
Urmatorul pas este alegerea extensiei care trebuie sa insoteasca denumirea domeniului. Acestea pot fi de tipul .ro, .org, .edu si asa mai departe. Daca te adresezi doar publicului din Romania, este recomandabil sa-ti alegi extensia .ro, deoarece, pentru acestia, vei fi gasit mai repede in cautari. Aceasta se achita o singura data, iar tu ramai proprietar pe viata. In cazul celorlalte, de obicei se plateste o data pe an taxa de inregistrare a domeniului. Odata alese numele si extensia, recomandam sa le verifici pe site-urile dedicate acestui lucru, pentru a nu te intalni cu situatia in care acestea sunt deja rezervate si trebuie sa reiei intreg procesul.
In ceea ce priveste serviciile de inregistrare si gazduire domenii si web hosting, trebuie sa ai in vedere si planurile tale pe termen lung, deoarece, daca doresti sa iti mai creezi ulterior domenii suplimentare, este bine sa alegi din prima un cont care sa iti permita acest lucru. Clientii nu vor putea sesiza acest lucru, insa pe tine te va scuti de batai de cap inutile.
De asemenea, este posibila inregistrarea de conturi de e-mail care sa poarte denumirea domeniului tau, care vor fi de forma popescu@nume.domeniu.ro/.org, etc. Numarul adreselor de e-mail astfel create este nelimitat, insa spatiul de stocare este cel pe care il alegi la crearea contului, deci trebuie sa fii atent la modul in care planuiesti sa te dezvolti pe viitor si sa aproximezi cantitatile de informatii si date pe care le vei stoca astfel.
Este recomandabil sa alegi acelasi furnizor de servicii atat pentru inregistrare, cat si pentru gazduirea domeniului, deoarece acestia vor avea avantajul de a cunoaste in detaliul elementele contului tau si iti vor putea oferi continuitate, dar si pachete de pret avantajoase.