Mitul cauciucurilor uzate si a consumului de combustibil

consumStarea anvelopelor masinii si kilometrajul gazelor folosite chiar au o legatura? Sunt unii mecanici care desconspira acest mit, sustinand ca presiunea din cauciuc nu ar duce la o economie reala de combustibil. De fapt, sunt specialisti care vizeaza in modul cel mai serios demascarea celor mai multe dintre dispozitivele de pe piata de astazi, care pretind a creste economia de combustibil. Ele pur si simplu nu functioneaza. Si, in unele cazuri, s-a descoperit ca pot face de fapt ca vehiculul sa mearga mai rau.

Sunt persoane care sustin ca au castigat la kilometraj prin tinerea presiunii din anvelope mai sus, la recomandarea producatorului. In teorie, acest lucru are sens: cu cat presiunea de umflare emai mare, cu atat anvelopa se umfla in centrul benzii de rulare si creeaza un mic plasture de contact cu drumul. Acest lucru ar trebui sa insemne mai putina rezistenta la rulare si un consum redus de combustibil. Cu atat mai mult cu cat stim deja ca anvelopele dezumflate au un efect negativ asupra economiei de combustibil. Departamentul de energie al Statelor Unite spune ca pentru fiecare picatura de un psi a presiunii, va puteti astepta la un consum de gaz redus cu 0,4 la suta. Deci, daca dezumflarea anvelopelor solicita combustibil, atunci supraumflarea lor trebuie sa dea un impuls corect kilometrajului. Un grup de mecanici s-au decis sa afle cum stau lucrurile in realitate.

Astfel, acestia au luat la drum o masina de cursa lunga, o Honda Fit, pentru o excursie de 800 de mile de la Los Angeles la Phoenix si inapoi, stabilind o viteza de curculare la 70 de km la ora pentru a avea un control. Producatorul recomanda in manualul de utilizare o presiune de 32 psi pe jante in toate cele patru anvelope pentru aceasta masina. Peretele lateral spune ca presiunea maxima pentru anvelopele este de 50 psi. Deci, pentru excursia cu pricina, au umflat pneurile la 45 psi, gandindu-se ca 5 psi sub presiunea maxima ar trage suficient pentru a stimula kilometrajul la o cantitate masurabila. Doua zile mai tarziu, au redus presiunea din pneuri inapoi la cea recomandata de producator si anume de 32 psi si s-au intors acasa exact pe aceeasi ruta, la aceleasi viteze. Iar ceea ce au observat a creat stupoare: consumul a fost aproape identic.

Deci, mitul conform caruia o presiune mai mare in cauciucurile masinii ar duce la un consm mai mic de combutibil a fist astfel demascat. La 70 de km la ora sau ceva de genul, rezistenta aerodinamica a corpului masinii este, probabil, mai mare decat micile imbunatatiri pe care le-ai putea face pneurilor.

You may also like...

Leave a Reply