Protectia muncii creste productivitatea si reduce costurile angajatorilor
Toate societatile comerciale sunt obligate sa asigure angajatilor conditii optime de munca si sa-i instruiasca periodic cu privire la normele de securitate si sanatate in munca. In Romania, legea care reglementeaza aspectele legate de munca este Legea 319 din 2006. Aici, sunt prevazute masurile ce trebuie luate in cazul unui accident la locul de munca.
Protectia muncii este un ansamblu de actiuni ce au ca scop prevenirea riscurilor legate de profesie, protectia si sanatatea angajatilor, eliminarea factorilor de risc prin informare, consultare si instruirea angajatilor la locul de munca. In mod obisnuit, pentru instruirea angajatilor se aduc firme care se ocupa de securitatea si sanatatea in munca. In cazul in care angajatii nu sunt instruiti cu privire la normele de protectie a muncii, angajatorii risca sa primeasca o amenda cuprinsa intre 3.500 si 7.000 de lei. De retinut este ca instructajul facut de firmele specializate nu se plateste de catre angajati, platitorul fiind angajatorul. Cu toate ca acest instructaj are loc periodic, accidentele de munca sunt numeroase, mai ales in fabricile mari sau in constructii in sezonul de primavara-toamna. Unele dintre accidente duc la decesul persoanelor, fapt pentru care Inspectoratul Teritorial de Munca se deplaseaza la locul accidentului si incepe o ancheta. Aceasta vizeaza in principal daca au fost respectate normele de securitate si sanatate in munca si daca angajatii purtau echipamente de protectie.
Nici bolile profesionale nu ii ocolesc pe angajati. Cei care lucreaza in fabrici sau intr-un mediu toxic sunt expusi diversilor factori care le pun in pericol sanatatea. Unii se pensioneaza anticipat, insa nu ajung sa se bucure nici de prima pensie. Accidentele de munca duc la pierderi financiare insemnate in cazul intreprinderilor mari si mici. Din cauza accidentarii, angajatul isi poate lua concediul medical ca urmare a spitalizarii, ceea ce inseamna ca productia se micsoreaza. Un management performant in ceea ce priveste protectia muncii este direct legat de profit si excelenta. Angajatii sanatosi sunt mai productivi, obtinand rezultate mult mai bune decat daca ar suferi de o afectiune din cauza muncii prestate. Un numar mai mic de accidente duce la scaderea sau eliminarea numarului de zile de concediu medical, in termeni matematici acest lucru ducand la costuri mai mici si reducerea intreruperilor productiei. In functie de mediul in care isi desfasoara activitatea, angajatorii au obligatia de a le pune la dispozitie angajatilor echipamente de munca adecvate care sa-i fereasca de eventualele accidente.
Toti angajatii sunt obligati sa participle la sedintele de informare si aducere la cunostinta a normelor de sanatate si securitate in munca. Angajatorii sunt obligati sa asigure toti angajatii pentru risc in caz de accidente de munca si boli profesionale. In functie de gradul de boala pe care il dobandesc in timpul muncii, cei care se pensioneaza anticipat pot beneficia de o pensie mai mare.