Replici sau ba?

Pentru a intra în acest subiect va trebui să facem un exercițiu de imaginație.

Se ia un omuleț și ofertele de pe piața telefoanelor mobile.

Astăzi, când vrem să ne achiziționăm un telefon, e clar, ne gândim automat la Apple, Samsung sau HTC. Cerința obligatorie? Să fie smartphone. Memorie cât mai mare, funcții cât mai multe, o mulțime de aplicații accesibile. Cât despre aspect, să fie cât mai subțire, să fie cât mai ușor, să-l ții bine în mână.

Telefoanele “deștepte” sunt în prezent mai răspândite decât cele clasice în rândul adulților din America, potrivit unui studiu ce confirmă tendința de răspândire agresivă a acestor “minicomputere de buzunar”, scrie AFP.

Conform studiului realizat de centrul universitar Pew Research Center, aproape jumătate (46%) dintre americanii în vârstă de cel puțin 18 ani dețineau un telefon multifuncțional în februarie, față de 41% care aveau în posesie un telefon mobil obișnuit și 12% care nu foloseau niciunul dintre cele două.

Deci, se pare că iOS-ul lui Cook și Android-ul lui Sergey cresc pe zi ce trece în vânzări. În curând, tot omul o să aibă un smartphone. Și când te gândești de unde a pornit totul… În ’73 Dr. Cooper făcuse primul apel de pe un celular. O cărămidă. Mă rog, nu prea-mi vine mie să cred că ăla era telefon MOBIL. Dacă, cine știe, îți pica nenorocirea aia pe picior, următoarea stație era spitalul. Oricum, nu oricine-și permitea o asemenea minunăție a tehnologiei, să ne-nțelegem! Încet-încet, telefoanele au început să devină mai ușor de luat cu noi pe unde mergem. Iată un infografic care prezintă evoluția telefoanelor mobile:

Despre blogging

Acum c-am lămurit și asta, hai să îl lăsăm pe Cooper și pe cărămida lui și să revenim la zilele noastre. Așa cum spuneam, acum telefoanele sunt accesibile oricui, indiferent de buget, asta pentru că mai este încă o latură a acestei industrii. Pe lângă marii producători, mai sunt și chinezii. Oameni mulți, muncitori, fără pretenții prea mari, care sunt capabili să creeze o replică pentru ORICE produs. Din păcate, de câțiva ani încoace, văd la fiecare colț de stradă câte un nene care are o vorbă spusă cu intonație, ca o poezie pe care o recită toată ziua (binecunoscutul Avem telefoane, telefoane, încărcătoare!) până găsește un omuleț pe care să-l ademenească cu oferta lui de nerefuzat. Cred că am văzut sute de replici de Nokia cât am trecut prin Piața Sudului din Berceni…

Să nu vă faceți o părere proastă despre replici. Asta se întâmplă doar pe stradă. În mediul online sunt comercianți serioși care, după ce ai cumpărat ceva de la ei, nu dispar, ca cei mai sus menționați.

Părerea mea despre replici?

Sincer, vreau să-mi iau o replică de iPhone. De ce? Pentru că nu pun așa mare preț pe telefoane și device-uri portabile. Am un desktop bun pe care lucrez, mă joc, navighez. Când sunt plecat de acasă e un prilej de a mă deconecta și a fi activ în mediul offline. Nu mor după internet pe mobil/tabletă/etc.

O replică are tot ce ai nevoie. Cameră foto/video, Bluetooth, poate reda diverse formate audio/video, poți rula aplicații, și multe altele la un preț avantajos. Mi se pare o investiție destul de bună, fiind și dual sim. Personal, fără telefon aș fi mort. Și nu pentru că nu pot copia la vreun test/examen, sau pentru că-s dependent de facebook, ci pentru că vorbesc mult cu oamenii. M-a impresionat această replică de iPhone. Pe lângă faptul că e IDENTIC cu prea cunoscutul smartphone de la mărul mușcat, e dual sim. Ce poți să vrei mai mult de atât?

Deci, sfatul meu este să vă luați o replică dacă:

nu aveți pretenții astronomice la gadget-uri
nu vreți să mai umblați cu 423848 telefoane după voi pentru a fi în legătură cu oamenii
nu vreți să dați peste 2000 lei doar pentru faptul că device-urile poartă numele unor brand-uri mari
vreți un telefon durabil la un preț mic
Acum, întrebarea este: Replici sau ba?

Răspunsul e la fel de simplu ca și întrebarea: DEPINDE. Depinde de ce, băi, blogăraș?! De fiecare comerciant și telefon în parte. Să luăm un exemplu de AȘA NU:

Treci prin piață și vezi pe unu’ cu câteva telefoane și huse la mega ofertă. Arată dubios, iar felul în care îți prezintă produsul nu pare prea convingător… La un moment dat chiar se roagă de tine să-l iei pentru că e “telefon calumea, frate”. Dacă-l cumperi, stai liniștit, că n-o să-ți dea ăla un număr de telefon pentru asistență tehnică.

În schimb, dacă vrei să fii sigur că nu dai banii aiurea unui neica nimeni, recomandarea mea este să studiezi piața, ATENȚIE, din mediul online. Eu am făcut-o.

You may also like...

Leave a Reply