Blogger si om #1: Johnny Do: “Daca te gandesti s-o faci, fa-o!”

Prin acest post începem seria de interviuri cu bloggeri mari și mici, realizați sau promițători, “Blogger și om”.

Când țara e tulburată de efectele fenomenelor meteorologice, proteste de 5 inși împotriva ACTA, am fost acasă, la Giurgiu, să stau la un pahar de vorbă cu George, zis Johnny Do. Iată ce am extras din conversația noastră.

Salut, George! Îmi pare bine că ai acceptat propunerea mea de a ieși din bârlog pe vremea asta și că susții acest proiect.

În primul rând, spune câteva cuvinte despre tine.

Îmi plac trenurile!

I LIKE TRAINS.

Am observat că nu folosești numele real, ci un pseudonim. Johnny Do. De la ce vine?

Ca multe alte idei ale mele, numele ăsta a fost format aleator în minte pur și simplu. Asta pentru că nu-mi folosesc numele real pe internet în primul rând din precauție și intimitate. Nu-mi place să fiu gasit în Google alături de toate datele mele cu poză cu tot. După ce am folosit diferite nume, rusești și americane pe internet în ultimii ani, am decis ca autorul de pe HIAT să fie Johnny Do. Johnny vine probabil de la Johnny Bravo sau Johnny Depp, personaje care mă distreaza, iar Do vine de la “a face” pur si simplu.

De ce HIAT? De unde ți-a venit ideea și ce înseamnă?

Ideea mi-a venit imediat ce m-am gândit că vreau să pornesc un blog. HIAT este abrevierea de la “Hey, I abandoned that!” care este dealtfel și sloganul blogului. Pe românește ar însemna “Hei, am abandonat asta!” și exprimă ideea că fiecare din noi am abandonat sau vom abandona ceva în viață, fie o clădire, mașină, sau ceva nematerial ca o idee sau sentiment.

Știu că blogul tău are content în limba engleză și că publicul țintă este din afară. De ce nu în blogosfera românească?

Deoarece din start mi-am dat seama că această nișă nu ar avea prindere în Romania și nu aveam de gând să fac blog pentru 10 vizitatori pe zi. Acest lucru mi-a fost și confirmat de curând de către un blogger care tocmai asta a făcut iar rezultatele sunt exact cum mă așteptam. Pentru americani, germani, englezi și alții, aceste locuri și lucruri abandonate reprezintă ceva ce nu văd în fiecare zi, așa cum se întâmplă în România, deci pentru ei este mult mai fascinant. În general nu ai cum să fii atras de clădiri abandonate atât timp cât vezi 5 sau 6 în fiecare zi în care ieși din casă.

Cum îţi promovezi blogul? Ce metodă crezi că este mai bună?

Cea mai buna promovare vine din Google, cum de altfel este și normal. Apoi sunt servicii ca Yousaytoo, Blogtopsites, Wahoha, Linkwithin, Reddit, Twitter sau Facebook. Personal cea mai potrivită, cel puțin pentru tipul meu de blog, mi se pare promovarea prin Wahoha. Recomand această metodă tuturor celor care au bloguri/site-uri care conțin și fotografii în postări.

Ce planuri ai pentru HIAT?

Aș avea planuri mari, dar ar necesita investiții pe care deocamdată nu mi le permit. Mi-aș dori să schimb platforma de pe Blogger pe WordPress și să fac un redesign total totodată, să am răbdarea de a scrie articole mai multe și mai bogate, să adaug un forum, o opțiune de upload pentru utilizatori și cea mai mare ambiție este să creez concursuri de fotografie tematică cu premii.

Cam cât timp îţi petreci citind/analizând bloguri?

Nu foarte mult sincer să fiu. Citesc in medie cam 5-10 articole pe săptămână și majoritatea din ele sunt informative.

Că tot vorbește atât lumea de ACTA, ce părere ai despre acest tratat? Îi va afecta pe bloggeri?

Cred că depinde ce fel de blogger ești. Blogul meu nu ar avea de ce să fie afectat pentru că fotografiile postate pe HIAT nu sunt luate de la companii, deci nu are cine și de ce să mă amendeze. Pentru cei care au bloguri unde postează clipuri sau piese de pe YouTube sau alte situri, va fi un lucru destul de neplăcut. Oricum sunt împotriva ACTA, la fel cum am fost împotriva SOPA, PIPA și alte inepții de genul scoase de guvernele lumii. Un motiv ar putea fi văzut chiar pe blogul meu, unde am precizat că orașul în care m-am nascut și petrec cel mai mult timp nu are cinema de ani buni. Eu sunt cinefil și nu pot sta fără să văd un film în fiecare seară. Apoi, unde aș mai vedea filme dacă s-ar aproba ACTA? Nu dau 50 RON pe un film.

Oul sau găina?

2 tipuri diferite de reptile s-au procreat și au făcut un ou din care a ieșit găina. Asta-i teoria mea. 🙂 *ba-dum-tss*

Cine e omul din spatele HIAT?

Un student la Știinte Economice, căruia îi place fotografia și filmul și are planuri mari pe viitor, posibile sau improbabile.

Când nu ești pe blog vorbind despre ruine, cu ce te ocupi?

Cu relaxatul și munca pe internet.

Ce le raspundeai celor care te întrebau ce vrei să te faci când o să fii mare?

De obicei evitam întrebarea pentru că nu aveam răspuns. Mereu am fost o ființă rațională și încercam să mă gandesc la ce mi-ar place să fac cel mai mult, dar nu puteam da răspunsuri ca “polițist” sau “pompier”. Daca mă întrebi acum îți răspund că vreau să fiu om de afaceri, nu aș fi avut răspunsul ăsta la 5 ani.

Ce părere ai despre proiectul Blogeru.ro?

Este o idee destul de bună și dacă se îndreaptă încotro sper eu, ar fi ceva destul de nou în România. Românii nu au prea mult habar despre blogging și din cauza asta atâtea bloguri ajung să fie abandonate după 3-4 luni.

Poate faci o categorie și cu bloguri-ruine pe HIAT. 🙂 Pentru că orice e frumos ține puțin, am ajuns la sfârșitul interviului. Ce sfaturi le dai celor care vor să-şi facă un blog de nișă, de unde şi cum să înceapă?

Ideea principala ar fi să aleagă o nișă asupra careia să le placă ce fac și care să atragă și alți oameni. Degeaba ție îți place un subiect dacă ceilalți nu sunt interesați. Cu toate astea eu așa am pornit, cu picioarele înainte, fără să-mi pese dacă îi va păsa cuiva sau nu. Știam doar că îmi place subiectul și că nu vreau să fie în română pentru că nu vreau să scriu pentru români. Dar dacă doriți să monetizați blogul după o perioadă, aș recomanda o serie de cercetări de “piață” asupra nișei, pentru aflarea concurenței și probabilității de oameni interesați.

You may also like...

Leave a Reply